Why Do we fall ill NCERT Solutions Class 9

NCERT Solutions for Class 9th

Why Do we Fall Ill

IN-TEXT QUESTIONS AND ANSWERS

Page No. 178

Q1. State any two conditions for good health
Ans. Two conditions essential for good health are:

  1. State of physical, mental and social well-being.
  2. Better surroundings or -environment.

Q2. State any two conditions essential for being free of disease.
Ans. The two conditions essential for being free of disease are:

  1. Personal and -domestic .hygiene.
  2. Clean environment and surroundings

Q3. Are the answers to the above questions necessarily the same or different ? Why ?
Ans. The answer to the above questions are different because a person may be free of disease but his mental, social or economical health may not be good.

Page No. 180

Q1. List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present, would you still go to the doctor? Why or why not?
Ans. The 3 reasons why one would think that he is sick are—(1) headache, (2) cold and cough, (3) loose-motions.
This indicates that there may be a disease but does not indicate what the disease is. So one would still visit the doctor for the treatment and to know the cause of above symptom.
Even in case of single symptom one needs to go to the doctor to get proper treatment.

Q2. In which of the following case do you think the long-term effects on your health are likely to be most unpleasant?

  • If you get jaundice
  • If you get lice
  • If you get acne.     Why?

Ans. In the above cases, lice and acne are acute problems of our health which can be cured in short duration. But jaundice is the disease that can have most unpleasant effect on our health as it affects the most important organ of our body i.e., liver. This disease is a chronic one.

Page No. 187

Q1. Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?
Ans. We are advised to take bland and nourishing food when we are sick because our body needs energy to release cells to overcome the infection, the wear and tear of body organ. The nourishing food provides nutrients to our body that will further provide energy and make new cells. No spices in the food makes its digestion process faster, does not release acids in the body that can interfere in the treatment and cure.

Q2. What are the different means by which infectious diseases are spread?
Ans. The different means by which infectious diseases spread are:
(a) Through air: They are also called air-borne diseases. The air carries bacteria, virus and the diseases that can be caused are: common cold, influenza, tuberculosis etc.
(b) Through food and water: When one eats/drinks contaminated food/water, that contains bacteria, virus, worm etc. it can cause diseases like cholera typhoid, hepatitis.
(c) Through contact: Many diseases spread by contact of infected person with the healthy person. Example, fungal infections, skin diseases, scabies etc.
(d) By sexual contact: Many diseases can be transmitted, example, syphilis, AIDS.
(e) By body fluids: Fluids like blood, semen, mother’s milk, when infected,
can also cause diseases. Example, AIDS.
(f) Vectors: The organism that spreads a disease by carrying pathogens from one place to another is called vector. Example, mosquitoes are vectors that carry pathogens like protozoa.

Q3. What precautions can you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?
Ans. The precautions that one can take in school to reduce the incidence of infectious diseases are
(a) By using handkerchief while coughing sneezing.
(b) Washing hands before eating tiffins.
(c) Staying at home if anyone suffers from infectious diseases.
(d) Getting vaccinated before the infection affects.
(e) Keeping the school surroundings clean, checking for stagnant water.

Q4. What is immunisation?
Ans. When the body attains immunity against any disease, due to vaccination. This process is called immunisation.

Q5. What are the immunization programmes available at the nearest health centre in your locality? Which of these diseases are the major health problems in your area?
Ans. The immunization programmes available at the nearest health care centres are:

  1. Child immunization programme starts from 0 to 12 years.
  2. Polio eradication programme
  3. H1N1 screening programme
Age Immunisation
Infant

6 weeks—9 weeks

9-12 months

Polio, B.C.G

D.P.T, tetanus

booster doses, chickenpox, hepatitis A, B etc.

In major areas tuberculosis cases are reported in a large number which is a major concern.

EXERCISES

Q1. How many times did you fall ill in the last one year? What were the illnesses?
(a) Think of one change you could make in your habits in order to avoid any of/ most of the above illnesses.
(b) Think of one change you would wish for in your surroundings in order to avoid any of/most of the above illness.
Ans. The illness was 2-3 times, common-cold, occurred in a year.
(a) One change I would make in my habits in order to avoid the above illness is that I would take proper diet rich in vitamin C and would avoid too cold food.
(b) The surroundings should be neat, and clean,

Q2. A doctor/nurse/health worker is exposed to more sick people than others in the community. Find out how she/he avoids getting sick herself/himself?
Ans. A doctor/nurse/health worker when exposed to sick people they keep their nose and mouth covered, take care of hygiene, wash hands with soap before drinking water or eating food. They use mask, gloves, etc to avoid the direct contact with the person suffering from infectious diseases.

Q3. Conduct a survey in your neighbourhood to find out what the three most common diseases are. Suggest three steps that could be taken by your local authorities to . bring down the incidence of these diseases.
Ans.

Common-diseases In neighbourhood Steps to bring down the diseases spread
1. Malaria2. Typhoid

3. Cough and cold

1. Clean surrounding

2. Clean drinking water

3. Childhood immunisation

 

Q4. A baby is not able to tell bis/her.caretakers that she/he is sick. What would help us to find out
(a) that the baby is sick?
(a) what is the sickness?
Ans.
(a) The symptoms like body temperature, fever, cough, cold, loose-motions, non-stop crying improper or no food intake etc. would help up to find that the baby is sick.
(b) The symptoms could help us to find out the sickness of the body.

Q5. Under which of the following conditions is a person most likely to fall sick?
(a) When she is recovering from malaria.
(b) When she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
(c) When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
Why?
Ans. (c) When she is on a four-day fast after recovering from malaria and is taking care of someone suffering from chicken-pox.
As the person is not taking proper diet which is required for her proper health and healing of body.
Her chances of getting chicken-pox also high as her body’s immunity has lowered.

Q6. Under which of the following conditions are you most likely to fall sick?
(a) When you are taking examinations.
(b) When you have travelled by bus and train for two days.
(c) When your friend is suffering from measles.
Why?
Ans. (c) When your friend is suffering from measles, as it is an infectious disease.

For More Resources

Natural Resources Solutions for Class 9th
Structure of The Atom NCERT Solutions
NCERT Solutions For Class 9 Science Sound
NCERT Solutions Class 9 Science Tissues
Is Matter Around Us Pure NCERT Solutions
Matter in Our Surroundings Solutions
NCERT Solutions Class 9 Science Work and Energy
Improvement in Food Resources NCERT Solutions
NCERT Solutions Class 9 Science Force and Laws of Motion
Force and Pressure NCERT
Diversity in Living Organisms NCERT Solutions
NCERT Solutions For Class 9th